Σαν το παιδί που παίζει με βόλους, έτσι και ο ερημίτης είναι χαρούμενος που κρατάει στα χέρια του σπόρους - τους σπόρους της ζωής.
Ολόκληρο το θαύμα της φύσης κρύβεται μέσα στους σπόρους. Μέσα στα κουκούτσια κατοικεί ακόμα ο Θεός.
Αλλά ο άνθρωπος έβαλε τα βρωμόχερα του και τα μαγάρισε και αυτά. Ήθελε λέει να βελτιώσει την φύση...
Αυτός που φέρνει την λύση για ένα πρόβλημα, εάν δεν μας λέει πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα, οφείλουμε να είμαστε δύσπιστοι απέναντι του.
Το κουκούτσι και ο σπόρος όταν μπαίνουν στην γη, έχουν από την φύση ικανότητες να επιβιώνουν. Γι αυτό ήταν σημαντικοί οι σπόροι που κρατούσαν οι προηγούμενες γενιές. Με αυτούς τους σπόρους έσπερναν και την επόμενη χρονιά.
Και ήρθαν οι ειδικοί των σπορών και έβγαλαν το αφήγημα των βελτιωτικών σπόρων. Μεγαλύτερη σοδειά και παραμύθια...
Στην Ινδία πήγαν και τους είπαν - " πόσα κιλά καλαμπόκι σαν δίνει το στρέμμα; 400; 500 κιλά; Με αυτούς τους σπόρους θα βγάζετε 1000 κιλά το χρόνο.
Εν μέρη ήταν αλήθεια, αλλά έκρυψαν κάτι σημαντικό. Την πρώτη χρονιά έβγαλαν ένα τόνο, όπως και την δεύτερη και την τρίτη. Την τέταρτη πάπαλα - δεν φύτρωνε τίποτα. Για χρόνια άφησαν πίσω άγονη γη.
Εάν μπορούσε ένα στρέμμα να βγάζει έναν τόνο αιώνια, θα το είχε προνοήσει και η φύση ρε ειδικοί της πλάκας.
Όταν δεν αγαπάς την γη και την ξεζουμίζεις δεν έχεις μέλλον. Όταν έμαθες να είσαι πλεονέκτης και άρπαγας πως να καταλάβεις την φύση;
Ακόμα δεν είπαν πως τα υβρίδια ήταν πιο αρρωστιάρικα και να τα λιπάσματα και να τα φυτοφάρμακα. Ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να κλείσει, όσο ακούμε τους ειδικούς.
Μα ο σπόρος ο φυσικός που για χιλιάδες χρόνια έπεφτε στην γη και ανθούσε και καρποφορούσε, είχε αναπτύξει και αντοχή στις ασθένειες. Ήταν προορισμένος να επιβιώνει ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Ένα μικρό καρύδι, ένα μικρό αμύγδαλο και μέσα από κει βγαίνει ένα τεράστιο δέντρο. Το θαύμα της ζωής - και αντί ρε άνθρωπε να το δεις με ευλάβεια και ταπεινότητα, προσπαθείς να ξεπεράσεις την φύση.
Ποιος στο ζήτησε αυτό; Τι κερδίσαμε εμείς από την δική σου προσπάθεια για κέρδος;
Οι επόμενες γενιές δεν θα γνωρίζουν από που προέρχεται η ντομάτα, πιο δέντρο δίνει τα σύκα. Αλήθεια πιστεύουμε ακόμα πως η γη της επαγγελίας βρίσκονταν μέσα στις τεράστιες μεγαλουπόλεις;
Το σωτήριο φάρμακο - Το φάρμακο πριν μισό αιώνα περίπου για όλα τα ενοχλητικά έντομα και ζωύφια ήταν το DDT. Ψέκαζαν ότι ανάπνεε και κινείτο με αυτό, για χρόνια με τόνους δηλητήριο.
Χωράφια, στρατιώτες, εργάτες, νεκροί στο Άουσβιτς είχαν ψεκαστεί για να μείνουν ασφαλείς. Ακόμα και μικρά παιδιά τα ψέκαζαν στο κεφάλι, με εγκληματική άγνοια.
Με τα χρόνια αποδείχτηκε πως ήταν άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ενοχοποιήθηκε για εμφάνιση καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, ακόμα και για μετάλλαξη του DNA.
Υπάρχει ακόμα στους ωκεανούς και στο αίμα μικρών παιδιών κυρίως της Νοτίου Αμερικής.
Το DDT μας θυμίζει πως δεν αρκούν μονάχα οι καλές προθέσεις. Δεν έμαθε ακόμα ο άνθρωπος πως όταν διαταράσσεται η ισορροπία στην φύση, τότε ξεκινούν τα προβλήματα.
Με τις σκέψεις αυτές ο ερημίτης θύμωσε για την επιπολαιότητα του ανθρώπου. Τι κανάγιας μπορεί να γίνει ο άνθρωπος όταν φοράει τον μανδύα του καλού;
Το πρόβλημα του ήταν τώρα, πιο θα ήταν το πρώτο δέντρο που θα φύτευε στο αγρόκτημα. Με κουκούτσια θα έβγαζε τα περισσότερα δέντρα - έτσι φαντάζονταν ένα φυσικό αγρόκτημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου