Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

"το μάτι του καταναλωτή"


Μας έχουν "εκπαιδεύσει" για να κάνουμε αυτό που βολεύει αυτούς; Πως έφτασε ο καταναλωτής, να ψωνίζει τρόφιμα με το μάτι; 

Μάθαμε να αναζητούμε το τέλειο λαχανικό και το αψεγάδιαστο φρούτο. Σε έναν κόσμο που πορεύεται με αντιφασιστικές φανφάρες, εμείς ψωνίζουμε ρατσιστικά.

Μα στην φύση δεν κυριαρχεί πάντα η τελειότητα. Υπαρχή το μικρό, το μεγάλο, υπάρχει το στραβό, αλλά δεν μπαίνουν όλα πια στο καλάθι μας. 

Κάποιος, κάπου, κάποτε, άλλαξε τον τρόπο του καταναλωτή να αποφασίζει τι χρειάζεται. Δεν τρως μορφές κι όμως ψάχνεις τις μορφές.

Όλο αυτό έπαιξε ρολό στην εξαθλίωση που έχουν έρθει πολλοί αγρότες. Μόνο με την παρέμβαση του ανθρώπου, η φύση βγάζει αγαθά ικανά να σου μπουν στο μάτι. Γιατί πολύ απλά, η φύση δεν προσφέρει τα αγαθά της για τα μάτια σου. 

Οι ζουμερές και οι μεγάλες ντομάτες, είναι πλούσιες σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ορμόνες. Έτσι χάνεις και εσύ, αλλά και ο αγρότης. 

Και έρχονται τώρα και λεν οι αγρότες - "μπορεί να μην σπείρουμε την άνοιξη, γιατί ακριβαίνουν όλα και δεν βγαίνουμε." Δεν διαφωνώ, πως ειδικά τα λιπάσματα θα γίνουν απλησίαστα. 

Μα δεν υπάρχει plan b; Όλοι οι φορείς, οι ενώσεις, τα υπουργεία δεν έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν στους αγρότες; Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα άραγε τα έχει πραγματικά ανάγκη η γη; 

Όταν μπαίνεις σε ένα πελώριο δάσος, δεν σου κάνει εντύπωση η μεγαλοπρέπεια αυτή που δεν οφείλετε στα λιπάσματα; Η φύση  έχει τα καλύτερα λιπάσματα, αλλά θέλει τον χρόνο της. Εμείς πάντα βιαστικοί τα τελευταία χρόνια...

Άλλο ένα πρόβλημα της γεωργίας είναι η διαφοροποίηση του κάματου. Ήταν κοπιαστική δουλειά η καλλιέργεια γης, μέχρι πριν κάμποσα χρόνια. Με τη τεχνολογία αντί να ελαφρώσουμε λίγο τον αγρότη, θελήσαμε να τον κάνουμε πολύ πλαδαρό. Και οι επιδοτήσεις ήρθαν και συνέβαλαν σε αυτό. 

Μάθαμε πια, πως κανείς δεν πληρώνει τεμπέληδες! Και με την έλευση των "επενδυτών" η αγροτιά έπεσε σε χειμερία νάρκη. 

Υπάρχει πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή ένωση για επιδότηση αγρανάπαυσης. Λέμε τι σκέπτονται οι σατανάδες; - να σε πληρώνουν για να μην καλλιεργείς τίποτα στο χωράφι σου. 

Ενεργειακή κρίση - Βάζουν και αυτά τα τζαμιλίκια στα χωράφια τα φωτοβολταϊκά, άλλη πράσινη παπαριά τούτη. Αυτά μαζί μα τα ανεμιστηράκια που μπαίνουν στα βουνά, ότι πιο αντιαισθητικό σκέφτηκε ποτέ ο άνθρωπος.  

Γι αυτό το ρεύμα πήγε στα ύψη - πειραματίζονται με τις τσέπες σου, πως θα γεμίζουν τις δίκες τους. 

Είπαμε αν πιστεύεις πως η Γκρέτα, το ζαβό από την Νορβηγία, ο άλλος με την επανεκκίνηση και με τις ζαρτιέρες και δέκα ημίτρελοι θέλουν να σώσουν τον πλανήτη - σε άλλον πλανήτη μάλλον ζεις. 

Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να βγάλουν τον λιγνίτη από την ζωή μας, χωρίς να είμαστε έτοιμοι γι αυτό. "Σώστε τον πλανήτη" έγραψαν στα εγκαίνια. 

Δηλαδή είμαστε σε ένα κρουαζιερόπλοιο που βγάζει πρόβλημα και μπορεί να μην φτάσει στο επόμενο λιμάνι. Δεν βουλιάζει όμως άμεσα. Και τι κάνουν οι γάτοι; - "Όλο το πλήρωμα στη θάλασσα - όλοι στις σωστικές βάρκες" -  φωνάζουν με λύσσα. Και κάποιοι βουτάνε στα παγωμένα νερά, χωρίς ούτε καν σωσίβιο!

Λέμε για αυτοκτονία - οι καρχαρίες τρίβουν τα δόντια τους, με τους ψυχάκηδες που καθόμαστε και ακούμε. 

"Αγοράστε καινούργια ψυγεία και κλιματιστικά, για να μειώσετε την κατανάλωση." λέει ένας απίθανος που κάνει τον υπουργό. "Μην ξεχάσετε να κλείνετε το φως", λέει ο άλλος ο χάλιας.

Υ.γ. Οι αγελάδες που κλάνουν ¨δολοφονούν" το κλίμα. Οι δεινόσαυροι δεν έκλαναν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου