Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

"φυσική καλλιέργεια και περμακουλτούρα"

 

Την ώρα που αυτοί που δήθεν νοιάζονται για την υγεία σου, σε ταΐζουν δηλητήρια, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους διαφορετικούς.

Φυσική γεωργία και περμακουλτούρα, είναι δυο εναλλακτικές καλλιέργειες που έχουν σαν στόχο την βελτίωση της γης, της τροφής, αλλά  και του ίδιου του ανθρώπου.

Κύριο γνώρισμα και των δυο -  είναι η πίστη πως η φύση γνωρίζει καλύτερα από τον άνθρωπο. Και δεν έχουν άδικο, αφού τα τελευταία πενήντα χρονιά με την μεγάλη παρέμβαση του ανθρώπου στη γη, όλα φτώχυναν. 

Η Περμακουλτούρα είναι πιο ολιστική. Αναφέρεται και σε καλλιέργειες, άλλα και σε σπίτια χτισμένα με φυσικά υλικά και πως θα πάρει ο άνθρωπος όλα όσα μπορεί να του χαρίσει η φύση, χωρίς να την βιάζει.

"Ν΄ αφήσουμε και κάτι στις επόμενες γενιές" - ωραία σκέψη, αλλά εμείς θέλουμε να ξεκληρίσουμε τις επόμενες γενιές...

Η φυσική καλλιέργεια είναι ότι λέει η λέξη - ο άνθρωπος εμπιστεύεται την φύση, να κάνει αυτό που ξέρει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. 

Φυσικά αυτά εναντιώνονται στο κέρδος μεγάλων εταιριών και μένουν θαμμένα βαθιά από του κοινωνούς τις πληροφορίας.

"μήπως δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουμε τόσο πολύ στη γη;" έτσι ξεκίνησε ένα Ιάπωνας, ο Φουκουόκα, πριν από εξήντα περίπου χρόνια για να αμφισβητήσει  την σύγχρονη καλλιέργεια. Μετά από πολλές αποτυχίες,  κατάφερε να πετύχει το όραμα του. 

Ευδοκίμησαν δέντρα και λαχανικά, μέσα από τέσσερις αρχές - δεν οργώνουμε το έδαφος, δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα και δεν ξεβοτανίζουμε. 

Βέβαια όσο πιο "ταλαιπωρημένο" είναι ένα χωράφι. τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να μας δώσει πίσω αυτά που του κλέψαμε.

Η γη θα ανακάμψει εάν την αφήσουμε ήσυχη. Μέσα από μεγάλη ποικιλία δέντρων, θάμνων και λαχανικών θα αντιμετωπίσουμε την προσβολή των βλαβερών εντόμων και μέσα από την γονιμότητα του εδάφους θα αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες. 

Χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς σπόρους που είναι πλασμένοι από την φύση τους να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.

Φροντίζουμε η γη να είναι πάντα καλυμμένη, όπως συμβαίνει σε ένα δάσος. Ο ήλιος και ο δυνατός αέρας καταπονούν τη γη.

Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν λειτουργούν σε μονοκαλλιέργειες. 

Στην Ελλάδα έφερε την Φυσική καλλιέργεια ο Παναγιώτης Μανίκης. Παράτησε την γεωπονική σχολή που φοιτούσε και έφυγε με λίγα λεφτά να πάει στην Ιαπωνία να μαθητεύσει δίπλα στον Φουκουόκα. 

Μετά από χρόνια γύρισε και αγόρασε γη στην Έδεσσα - διαλυμένη από συνεχή καλλιέργεια Ροδακινιάς -  και κατάφερε να φτιάξει έναν παράδεισο. 

Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις  -" αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Να ψάξετε να τον βρείτε και να τον ακούσετε - άπειρες γνώσεις και να αναρωτηθείτε - γιατί αυτός δεν θα γίνει ποτέ υπουργός Γεωργίας; 


Εμείς με γνώμονα τα παραπάνω και κάποια μαθητεία παλιά, καταφέραμε να βγάλουμε λίγα φυσικά λαχανικά. Χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και κατεργασία της γης. 

Εδώ κολοκυθιά από παραδοσιακό σπόρο. Φυτεύτηκε απευθείας στην γη και πάει πολύ καλά. 

Έχουμε αφήσει και κολοκύθι για σπόρο.  Ένα από τα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών σπόρων, είναι πως ο αγρότης δεν θα εξαρτάται από κανέναν για τις επόμενες χρονιές. 

Με τα υβρίδια κάθε χρόνο θα κτυπάς  πόρτες -όταν κλείσουν οι πόρτες; Και άρχισαν οι πόρτες να κλείνουν στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Οι τρελοί, βγήκαν μπροστά και διαλύουν τα πάντα. Θα τα πούμε κι αυτά στην ώρα τους...






Έχουμε όμως πολλά αγριόχορτα που βγήκαν κατά χιλιάδες. Γόνιμη γη, δείχνουν τα πολλά είδη αγριόχορτων, λένε οι γνωρίζοντες. Τα κόβουμε κάνοντας εδαφοκάλυψη και αυτά βγαίνουν πάλι. Η εναπόθεση στο χωράφι κομμένων αγριόχορτων, αλλά και λαχανικών που έκλεισαν τον κύκλο τους, δημιουργεί οργανική ύλη. 

Ντομάτες φάγαμε εχθές απευθείας στο χωράφι. Αξία ανεκτίμητη, να μπορείς να απολαμβάνεις τους καρπούς της γης, χωρίς να χρειάζεται να τους βάζεις στο πλυντήριο. 



Κάτι πιπεριές, μπάμιες και κολοκύθες δεν δέχτηκαν να βγουν φωτογραφίες -"δεν γαμιέσαι ρε ερημίτη, άσε μας στην ησυχία μας." 

Υ.γ.1 κοπιαστικό το εγχείρημα, αλλά αξίζει τον κόπο. Καταλαβαίνω και τον αγρότη πως του έλυσαν τα χέρια τα μηχανήματα, αλλά δυστυχώς δεν του έλυσαν κανένα πρόβλημα - μάλλον του δημιούργησαν. 

Υγ.2 κάντε κάνα μπάνιο γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Όπως είχε πει κι ο Τρελο Τραμπ στους γελαδάρηδες της Αμερικής - " μετά τις αγελάδες θα θανατώσουν εσάς..." 

Υ.γ.3 τραγούδι από το μακρινό  "in the year 2525" από τους Zager and Evans - 

Το έτος 3535
όλα όσα σκέφτεσαι,κάνεις και λές
όλα θα είναι στο χάπι που πήρες σήμερα. 

δεν θα χρειάζεται να λες την αλήθεια,να λες ψέματα















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου