Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

"τετράμηνος απολογισμός"

 

Ξεχάσαμε να γράφουμε, αλλά θυμηθήκαμε να ζούμε! Μετά από καιρό, ας κάνουμε μια ανασκόπηση της πορείας του νέου μας εγχειρήματος. 

Η σπορά συνεχίζετε. Κοντά στις τριάντα διαφορετικές ποικιλίες θα έχουμε βάλει στο χωράφι. Από μπάμιες, μέχρι καυτερές πιπεριές και από σέσκουλα μέχρι σκόρδα. 

Φυτέψαμε και μια ακακία - ζορίζεται με την ζέστη - ελπίζω να πάρει μπρος. 

Τ΄ αγριόχορτα έχουν κάνει δυναμικό σπάσιμο, αλλά θα μάθουμε να ζούμε μ ΄αυτά. Ραντίζουν λέει για τα αγριόχορτα τη γη και φυτεύουν στην ίδια γη, για να δώσει καρπούς. Όλα είναι τρέλα στην συμβατική καλλιέργεια. 

Τα αγριόχορτα ονομάστηκαν ζιζάνια - ο άνθρωπος που έμαθε να μιλά και έγινε το μεγαλύτερο ζιζάνιο στην φύση.

Λέμε έμαθαν τους αγρότες να μισούν αυτά που βγαίνουν από την φύση. Σαν τρελοί ορμούν για να αφανίσουν...

Δεν έχει παρατηρήσει κανείς πως εκεί που καλλιεργεί ο άνθρωπος βασιλεύει η αρρώστια; Δέντρα και λαχανικά που λούζονται με χημικά, γιατί είναι εν δυνάμει άρρωστα...

Πουθενά αλλού στην φύση δεν υπάρχει τόση αρρώστια. Τα δάση σφύζουν από υγεία, τα άγρια ζώα επίσης. Ελάχιστη η αρρώστια ανάμεσα τους. 

Εμείς κατασκευάσαμε αρρωστιάρικες καλλιέργειες και είμαστε τόσο υπερήφανοι που καμαρώνουμε γι αυτό. 

Κανείς δεν αναρωτιέται τι πήγε στραβά; Όλοι συνεχίζουν να ταΐζουν το δράκο...

Κάποιοι βέβαια θησαυρίζουν από όλο αυτό. Πάνω από είκοσι ραντίσματα η μηλιά και η αχλαδιά, αλλά ο ειδικός σου λέει να τρως μήλα και αχλάδια. 

Και η βιολογική γεωργία ξεφεύγει από τις αρχικές της ιδέες. Άμα ραντίζεις με πύρεθρο τριάντα φορές έχει καμία διαφορά; Πάλι εκεί που θα πέσει δεν θα μείνει τίποτα - επειδή δεν προκαλεί μεγάλο κακό στον άνθρωπο είναι όλα καλά; 

Έτσι γίνονται και απλησίαστα τα προϊόντα για τον μέσο καταναλωτή. Και πάλι θησαυρίζουν οι δράκοι.

Τα πρώτα βήματα της βιολογικής καλλιέργειας ήταν ενθαρρυντικά, τώρα σαν να μπήκε σε τέλμα. 

Πήραμε και σπόρους παραδοσιακούς και φυτέψαμε - κάποια απευθείας στο χωράφι και κάποια σε φυταριές. Να δούμε πως θα πάνε κι αυτά.

Ο σπόρος που μπορεί να κρατηθεί και για του χρόνου κάνει τον αγρότη αυτάρκη και μπορεί να του εξασφαλίσει πως θα συνεχίσει να βγάζει καρπούς. Τα μεταλλαγμένα και τα υβρίδια κάνουν αγρότες υποχείρια στις εταιρίες. 

Βέβαια σε μια κοινωνία των ροχαλητών, αυτά είναι ψιλά γράμματα. 

Συνήθως ο άνθρωπος που καταπιάνεται με κάτι καινούργιο, μπαίνει δυναμικά, βάζει μεγάλες προσδοκίες και γρήγορα απογοητεύεται. Ρίξαμε λίγο τους ρυθμούς, για να μην πάθουμε τα ίδια.

Ειδικά όταν καταπιάνεσαι με την φύση, πρέπει να αποδεχθείς πως θα έχεις τον δεύτερο ρόλο.  Ο ανθρωποκεντρισμός στην γεωργία απέτυχε!

Εδώ είναι μια τριανταφυλλιά που φυτεύτηκε πριν χρόνια και αφέθηκε στην φύση. Κοιτάξτε ομορφιές - χωρίς λίπασμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς κλαδέματα, χωρίς καμιά ανθρωπινή παρέμβαση. 

Στην αρχική φωτογραφία είναι μια καρυδιά και δίπλα ένα ξεχασμένο αμπέλι. Με τα χρόνια τα αμπέλι σκαρφάλωσε πάνω στην καρυδιά και βγάζουν μια άγρια ομορφιά. Παραδίπλα μια άγρια  βατομουριά που δεν τ ΄ ενοχλεί καθόλου. 

Και ο ιερόσυλος άνθρωπος πίστεψε πως μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από την φύση. 


Υ.γ. 1 Το αβοκάντο μας πάει καλά, εάν και δεν είναι για τα μέρη μας. 









Υ.γ.2 -"δεν θα γράψεις τίποτα για τα αυτα που συμβαίνουν;" ρωτάει ο περίεργος. -"Η πόλη εάλω - δεύτε τελευταίον ασπασμόν..." 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου