Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

"Μένουμε σπίτι"



Μένουμε σπίτι, μένουμε στάσιμοι, μένουμε μετεξεταστέοι. Τώρα μάθαμε να ζούμε με την ασφάλεια της καραντίνας - πως μας ζητάς να βγούμε έξω, κύριε;

Δεν είναι πια φονικός ο ιός; μας  μπερδέψατε, μας πτωχεύσατε και τώρα μας ρίχνετε σαν πρόβατα για σφαγή στον ιό των Ιών. 

Εκείνος ο Πίπις που μας έδινε οδηγίες για το καλό μας, στο τζάμπα δεν έλεγε " όσο κυκλοφορεί έξω ο ιός, εγώ δεν βγαίνω από το σπίτι". Ο ιός περιορίστηκε, αλλά δεν εξαφανίστηκε - παραμένουμε μέσα λοιπόν.

Δεν θα υποχωρήσει ο ιός τώρα με την ζέστη; γιατί στην αρχή ήσασταν κατηγορηματικοί - "θα πεθαίνετε μεσ΄το κατακαλόκαιρο, ο ιός αυτός δεν χαμπαριάζει από ζεστές,  δεν είναι σαν τους άλλους ιούς που ξέρατε"! Τώρα μελέτες δείχνουν πως και αυτός ο Κορονοϊός, όπως και οι υπόλοιποι κορονοϊοι που γνωρίζουμε δεν επιβιώνει εύκολα στην ζέστη. Αλλά τώρα είναι αργά, το κακό έγινε.

Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση εκείνος ο ειδικός, με τα ψαλτήρια, που έλεγε στην αρχή πως και οι νέοι κινδυνεύουν από το θανατικό." Κάτσε καλά λέω, αν παίζει αυτό είναι σοβαρά τα πράγματα - δεν πεθαίνουν εύκολα νέοι και υγιείς από γρίπη"  Οι γαμημένοι οι αριθμοί όμως, πάντα λένε την αλήθεια, αλλά θέλουν χρόνο,  για να υπάρξει ένα μεγάλο δειγμα. Στους 150 νεκρούς στην Ελλάδα πόσοι νέοι και υγιείς είναι μέσα; 

Στους 250,000 νεκρούς παγκοσμίως, πόσοι νέοι και υγιείς είναι μέσα;  Άμα είναι ελάχιστοι -που είναι - απλώς είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα - και μέχρι στιγμής φαίνεται πως κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν σφύζουν από υγεία. Τα γηροκομεία έγιναν εκατόμβες νεκρών και όχι τα σχολεία. 

Στήθηκε μια τρομολαγνεία από κανάλια και ειδικούς για να κλειδαμπαρώσουν τον κόσμο στα σπίτια του. Δεν γνωρίζαμε πολλά, το καταλαβαίνω, αλλά πως βγάζαμε εύκολα συμπεράσματα, που ξέραμε πως θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μια υστερία τρόμου

Θα μπορούσατε να πείτε: " για έναν, δυο μήνες να μείνουμε σπίτι, να δώσουμε λίγους μήνες από την ζωή μας, για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν με θυσίες χρονών, να προσέξουμε τους ηλικιωμένους, δεν θέλουμε σαν κοινωνία να σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν. 

Και σοβαρά τώρα θέλετε να εμβολιάσετε νέους και υγιείς; Από κάτι που δεν κινδυνεύουν! Αλλά πάλι, αν πείτε πως θα κάνουν εμβόλιο μόνο οι ευπαθείς ομάδες, αυτό θα σας χαλάσει το αρχικό σας αφήγημα.

Αλλά καταφέρατε να κάνετε τριάντα χρονών παλικάρια να φοβούνται τον ίσκιο τους - μια νέα γενιά μικροφοβικών ανατέλλει εδώ...

Οι μάσκες που έγιναν σαν το δακτύλιο - τις μόνες μέρες τις φοράμε και τις ζυγές τις πετάμε...

Εγώ θέλω τον ειδικό να καθησυχάζει, όχι να τρομάζει. Ο εγκλεισμός μαζί με τον φόβο είναι ότι χειρότερο.

Με ενοχλεί που ένας κομπιουτεράς πασχίζει τόσο για καλό μου - άσε με ρε Μπιλ, πιστεύεις αλήθεια πως οι δυστυχισμένοι του κόσμου, θα εξαφανιστούν μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο σου; μάλλον σε άλλον κόσμο ζούμε...

"Βρήκατε τρελό παπά, να θάψετε πεντέξι..." 

Η χοντρή πένα 



Υ.γ. Η βιβλιοθήκη ανανεώθηκε με την Χαραυγή του Νίτσε και το Κόκκινο και το Μαύρο του Στάνταρ, θα ακολουθήσει (επίκαιρο) Ψυχολογία των Μαζών του Gustave Le Bonβιβλιοθήκη της σπηλιάς 






3 σχόλια:

  1. Δεν βγαίνει άκρη, ερημίτη.
    Τώρα αρχίζουν να τα γυρίζουν οι γιατροί.
    Ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο πίστευαν.
    Οι φορείς είναι πολλαπλάσιοι των μετρηθέντων.
    Οι νεκροί αποκλειστικά από τον ιό λιγότεροι από τους καταμετρηθέντες.

    Οπως λες κι εσύ, όταν γίνουν έρευνες με μεγάλη βάση δεδομένων, μόνο τότε θα ξέρουμε. Απλώς φοβήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις πως αν η πανδημία αποδειχτεί εφιαλτική, δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν τα διαλυμένα συστήματα υγείας. Οπότε, σκέφτηκαν όλες τους, να δώσουμε επιδόματα το αντέχουμε, να σκάβουμε ομαδικούς τάφους δεν το αντέχουμε.

    Αν και εξοργίστηκα με την καραντίνα όταν επιβλήθηκε, χάρηκα που τερματίστηκε σχετικά σύντομα. Δεν μπορώ να κριτικάρω αυστηρά την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, προνόησε για το χειρότερο σενάριο και καλώς έκανε. Για όλα τα υπόλοιπα έχω να της σούρω πάρα πολλά. Και βέβαια να μην τολμήσει να διανοηθεί να επαναφέρει την καραντίνα σε περίπτωση υποτροπής. Θα σκοτωθούμε.

    Εξ όνυχος τον λέοντα. Ας πούμε, πρόεδρος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης γιατί έπρεπε να είναι αυτή η λιγδιάρα ? Χάθηκε να βάλουν έναν ιστορικό ειδικευμένο στην εποχή ? Αλλά όχι, εκεί ο Νεοέλληνας, κολλημένος στα ίδια λάθη και στα ίδια αίσχη. Και θα περάσει η επέτειος, και τα βιβλία δεν θα ανοίξουν, διδάγματα δεν θα αντλήσουμε, μυαλό δεν θα βάλουμε, θα συνεχίσουμε έρμαια των καιρών. Ηδη έχουν αρχίσει τα παρατράγουδα. Οι τυχάρπαστοι γίνονται τιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορίστε κι ένα κείμενο, από κείνα τα λίγα τα ωραία τα ξεχασμένα του σχολείου.
    Να το διαβάζεις και να δαγκώνεις τα χείλια σου, να θέλεις να κρυφτείς.

    http://www.palio.antibaro.gr/culture/seferis_makrugiannhs.htm




    ΑπάντησηΔιαγραφή