Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

"αγώνας επιβίωσης"


«ο άνθρωπος του Νεάντερταλ» κυριάρχησε για 150.000 χρόνια πάνω στην γη – νούμερα που προκαλούν ίλιγγο στο ανθρώπινο μυαλό. Η ζωή του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης.

Με μέσο όρο ζωής τα 35 χρόνια κατάφεραν να επιβιώσουν και στην εποχή των παγετώνων. Κοντός, έντονα τριχωτός και πιο δυνατός από τον Homo sapiens. Έθαψε για πρώτη φορά τους νεκρούς του – σημάδι πως ίσως πίστευε στην μεταθανάτιο ζωή.

Είχε αναπτυγμένο προφορικό λόγο και έκανε προσπάθειες για μια υποτυπώδη τέχνη, γιατί έχουν ανακαλυφθεί ζωγραφιές στις σπηλιές.

 Τα βράδια η θερμοκρασία έπεφτε πολύ κάτω από το μηδέν – αυτοί προσπαθούσαν να κοιμηθούν γύρω από φωτιές και σκεπασμένοι με προβιές άγριων ζώων.

Το πρωινό τους έβρισκε ξύπνιους, να ξεκινούν την μοναδική τους ασχολία – το κυνήγι. Αγώνας για την τροφή τους – αγώνας επιβίωσης. Με ξύλα μυτερά που χρησίμευαν για όπλα, αναζητούσαν οτιδήποτε μπορούσαν να σκοτώσουν. Οτιδήποτε είχε κρέας και κινιόνταν ήταν θήραμα γι αυτούς τους τρομερούς πολεμιστές. Το 80% τις τροφής τους αποτελούνταν από κρέας.

Ακόμα και τα παιδιά τους, που γεννιόνταν τον Χειμώνα ή σε δύσκολες εποχές ήταν αναγκασμένοι να τα σκοτώσουν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι υπόλοιποι. Δεν υπήρχε σε αυτούς το καλό και το κακό – δεν υπήρχε ηθική, αφού η καθημερινότητα ήταν μια διαρκής μάχη για την ζωή.

Αλλά όλα τα πράγματα στον πλανήτη γη ακολουθούν μια πτωτική πορεία – μια πτωτική πορεία που οδηγεί στον αφανισμό. Έτσι και ο άνθρωπος του Νεάντερταλ έπαψε να υπάρχει, χωρίς να σημειωθεί κάποιο συνταρακτικό γεγονός. Απλά η εξέλιξη χάραξε καινούργιο κύκλο και ο Νεάντερταλ βρέθηκε έξω από αυτόν.

Ένα νέο είδος ήρθε να πάρει την θέση του ο άνθρωπος του Κρο Μανιόν. Πιθανόν να έζησαν για χιλιάδες χρόνια στα ιδία μέρη και πιθανολογείτε πως ο Κρο Μανιόν να εξόντωσε τον Νεάντερταλ.

Δεν είναι αυτός κατ εικόνα και καθ ομοίωση,  αφού δεν έχουμε καμία συγγένεια μαζί του. Ένα χαμένο είδος στην πορεία της εξέλιξης; - ποιος ξέρει;

Υ.Γ. και κάθεται ο Νεοέλληνας στον καναπέ του και απολαμβάνει Survivor – Διάσημοι και Μαχητές. Παπάρια - μάντολες. Αμόλησε τους εκεί στην εποχή των Νεάντερνταλ,  για καμία εβδομάδα να δω ποιος θα μείνει διασωθείς;

Και τους καναπεδάτους από κοντά και η φύση θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Είπαμε θέλει και την παραμύθα του ο άνθρωπος για να μην τρελαθεί, αλλά όχι τόσα σκατά ρε παιδιά.

Και το βλέπουν γονείς, νοικοκυραίοι με τα παιδιά τους αγκαλιά στον καναπέ  – σόι πάει το βασίλειο. Για πού; Τι ρωτάς; Στον γκρεμό δεν το βλέπεις; Όπως έριχναν οι Νεάντερταλ τα μαμούθ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου